Sunday, December 14, 2008

Waarom is onderzoek naar Common Purpose eigenlijk belangrijk?


Ja, waarom? Nu, allereerst omdat aan het licht brengen van het duistere altijd belangrijk is. Niet omdat licht belangrijk is, maar omdat het duistere kennelijk het daglicht niet verdragen kan.

Daglicht is dus voldoende! Het geweer kan in de kast blijven.

Klaarheid kan verdoken structuren zoals Common Purpose doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gut feeling brancht me bij Common Purpose. Ik heb een trainingsbureau gehad en heb ondervonden dat je niet zomaar even de cruciale leidinggevenden, met een specifiek profiel binnen een bepaalde regio in je training hebt zitten. Dat is schier onmogelijk.

Helemaal moeilijk wordt het als je dit probeert zonder enige vorm van publiciteit.

Als dat op grote schaal lukt, dan zijn er krachten van een andere orde in het spel.

Vervolgens bleek dat Common Purpose zich in Engeland volledig richt op steden. Binnen die steden gaan ze kijken naar leidinggevenden met een mandaat. Het mandaat is primair, de organisatie is secundair.

Dit is slim, want zodra je deze mensen met elkaar in contact brengt en gedeelde ervaring meegeeft, dan kun je invloed uitoefenen op een regionaal, sociaal netwerk ZONDER dat een commitment nodig is van de organisatie waarin de deelnemers actief zijn, of zonder een democratisch proces. Zelf noemt Common Purpose dit principe : “leading beyond authority”.

Dit sociale netwerk wordt nog eens verstevigd door de Chatham House Rules.

OK, maar wat dan nog? Zou iemand kunnen vragen.

Een domme vraag eigenlijk, want als invloedrijke personen binnen de overheid dingen in het geheim aan het bekokstoven zijn, dan kun je ervan uit gaan dat die dingen niet in jouw belang zijn. Dan moet je dat gaan onderzoeken.

Er zijn een aantal dingen aan de hand, maar ik zal me concentreren op het belangrijkste: Common Purpose opereert uitsluitend binnen sociale netwerken. Zowel “forward” als “backward”.

Met forward bedoel ik het netwerk van leidinggevenden dat door CP beinvloed en gefaciliteerd wordt. Hiermee oefent CP dus indirect invloed uit op het volk.

Met backward bedoel ik het sociale netwerk waar de CP initiatiefnemers weer deel van uitmaken. Dit is het netwerk waar de “agenda” voor CP van afkomstig is.

Zodra zo’n forward sociaal, functioneel (en naar de inhoud geheim) netwerk een feit is, hebben de initiatiefnemers met Common Purpose dus een vehikel neergezet waarmee ze een agenda kunnen doorvoeren zonder dat iemand het ziet! De normale juridische, economische en politieke structuren staan immers buiten spel.

In Engeland heeft Common Purpose dit gedaan met 45 kantoren in 45 steden. En ze zijn erin geslaagd dit grotendeels buiten de grote media te houden.

Dit terwijl veel graduates binnen grote mediaorganisaties te vinden zijn. De BBC heeft er 400.

Common Purpose concentreert zich (forward) op de repressieve lokale of regionale macht: de politie, het OM, het leger, de belastingdienst en de gemeente. En verder op de zorg, de banken, ondernemersorganisaties, vakbonden, de media en het onderwijs.

De focus op scholen blijkt in Engeland heel duidelijk. Het is daar gemakkelijk om langs de lijn van de “pro EU boodschap” te zoeken naar mogelijke CP graduates. En de scholen zitten er vol mee. Vroege beïnvloeding vinden ze kennelijk belangrijk.

Backward sociaal is natuurlijk lastiger te onderzoeken. Daarbij is het belangrijk niet direct de verzanden in conspiracy theories. Nu, die conspiracies zijn er wel, maar we houden het bij facts.
Sociale verbanden met de Engelse regering, met de Royal Institute of International Affairs, met de Trilateral Commision, met de Council on Foreign Relations, met de European Council on Foreign Relations, met de EU, met de VN, met de Worldbank en met de Club van Rome zijn aangetoond.

Naar de functionaliteit van die verbanden moeten we nu nog deels raden. Ze zijn immers niet geformaliseerd. Ze worden zelfs in de charters van CP ontkend.

Ik ga er volledig van uit dat formalisering niet de bedoeling is. Daarbij constateer ik dat de activiteiten van Common Purpose volledig in lijn zijn met de bekende regionale agenda van de EU en de andere organisaties die ik genoemd heb. Het is een agenda die je zou kunnen kenschetsen als Fabian socialistisch. Blair's "third way". Men wil met CP een systeem van sociale controle opzetten binnen een corporatistisch, collectivistisch model.

Nogmaals, waarom is onderzoek en actie belangrijk? Omdat de sluipende activiteiten van Common Purpose een grote rol zullen spelen bij het tot stand brengen van voor de staat noodzakelijke repressieve structuren. Ik verwacht dat, als we niet opletten, we op een dag beroofd van onze vrijheden wakker zullen worden. Dan is het wel te laat.

Overigens ben ik er zeker dat een belangrijk deel van de betrokkenen bij CP helemaal niet in de gaten hebben wat er speelt. Wellicht zijn ze zelf slachtoffer.

In Engeland zijn er al counsellors actief om ex CP “leden” met mentale problemen bij te staan.

Met monseigneur Velo besprak ik de mogelijkheid dat mevrouw Swaab wellicht niet ingewijd zou zijn. We concludeerden beiden van wel. Maar ze is misschien wel vals voorgelicht.