Friday, April 20, 2007

Inleiding in het Nederlands belastingrecht van socialist Hofstra I


Inleiding in het Nederlands belastingrecht van de socialist Hofstra die als minister in Drees III vooral ijverde voor het continueren van hoge belastingen. Hij liet -in comite- zelfs het kabinet ervoor vallen.

Een standaardwerk (tweedehands €57) - prijkt in de kast van elke jurist - ideologie als feiten aanvaard - een aantal zinnen uit pagina één:

  1. Zodra mensen in groepsverband samenwonen ontstaat de behoefte de onderlinge verhoudingen te regelen en de gestelde regelen, zo nodig door dwang, te handhaven (rechtvaardiging dwang voor het collectief)
  2. Het orgaan dat zich, als onmisbaar instituut tot handhaving van recht en orde, daarmede belast is de Staat (de onmisbare staat met een hoofdletter als handhaver )
  3. Onvermijdelijkheid dus van de Staat als zodanig, maar direct daarop aansluitend tevens onvermijdelijkheid van de belasting (rechtvaardiging belasting - staat met hoofdletter)
  4. In een maatschappij waar de economische verhoudingen op geld berusten heeft ook de Staat geld nodig om zijn uitgaven te kunnen dekken (de staat met een hoofdletter moet zijn uitgaven dekken - moet niet iedereen dat in een op geld gebaseerde economie?)
  5. Met het toenemen van de overheidsuitgaven is echter vooral de toestand gegroeid dat het overgrote deel van de overheidsuitgaven in de vorm van belasting moet worden opgebracht (rechtvaardiging hoge belastingen)
  6. De betekenis van de belastingheffing ligt in de eerste plaats hierin dat, zonder haar een ordelijke samenleving niet mogelijk is (afsluitend wordt hier een ieder die nog vragen zou durven stellen, op de vingers getikt)

Slaan beginnend juristen socialist Hofstra's pagina één soms over? verder lezen is moeilijk